skip to Main Content
SHARE THISDELEN OPLINKEDIN

Seminar Autisme & Werk: Geen specifieke aanpassingen klant Specialisterren nodig

‘Er is ongelooflijk veel talent in Nederland dat niet gebruikt wordt. Let niet op labels. Selecteer niet op cv’s, maar selecteer op talent en commitment’, vatte ondernemer en tv-persoonlijkheid Annemarie van Gaal de boodschap van het seminar Autisme Zakelijk Bekeken samen. Specialisterren kijkt terug op een inspirerende dag vol praktijkervaringen van succesvolle inzet van medewerkers met autisme. Beluister hier het interview van BNR met Sjoerd van der Maaden tijdens deze dag.

54% van normaal begaafde volwassenen met autisme heeft geen betaald werk. Tegenover 3,8% van de algemene beroepsbevolking. Dr. Jeanet Landsman, senior onderzoeker UMCG, ondersteunde het pleidooi van Van Gaal met harde data. Zij onderzocht de succesfactoren en valkuilen van autisme binnen een werksetting. Landsman: ‘Autisme zegt op zich nog niet zoveel. Het is, zoals Donna Williams zegt, een fruitsalade. Mensen met autisme hebben elk hun eigen individuele mix, hun eigen unieke autisme. Wat voor de een goed is, werkt misschien niet voor de ander.’

Energiemanagement

Haar advies? ‘Creëer de juiste setting en ga daarbij uit van talenten, passie en kwaliteiten. Neem de tijd, kijk welke aanpassingen nodig zijn en wees daarin flexibel. Evalueer regelmatig en valideer vaker dan gemiddeld. Zorg voor begeleiding, wees open en eerlijk tegen elkaar. Vergelijk een medewerker met autisme niet met collega’s. Denk aan energiemanagement.’

Dagelijkse praktijk

Op deze dag vol ervaringen, tips en trick kwamen bijna tweehonderd deelnemers af. Was de congresruimte groter geweest dan had makkelijk het dubbele aantal bezoekers ontvangen kunnen worden. Want medewerkers met autisme zijn een aanwinst voor je bedrijf, maar hoe pas je dat toe in je bedrijfsvoering? Werkgevers en medewerkers gingen met elkaar in gesprek en gaven een inkijkje in de dagelijkse praktijk van wat autisme het bedrijfsleven heeft te bieden.

Vriendin en eigen huis

Politie Den Haag, Schuberg Philis, Triodos Bank, WEM en Made Smart Group deelden hun ervaringen met werksituaties waar autisme in de bedrijfsvoering wordt ingepast. Rogier de Rooij, customer director Schuberg Philis, en Jesper Puister, testlead Specialisterren, werken voor innovatief financieel platform Prospery. Jesper: ‘Dankzij het vertrouwen van Specialisterren en het kader dat ik krijg aangereikt, heb ik mijzelf kunnen ontwikkelen vanuit de Wajong tot iemand met een vaste baan, vriendin en eigen huis.’

Geen flexplekken

‘Een ding is duidelijk: richt geen flexplekken in! Zorg dat medewerkers met autisme een eigen plek hebben. Als iemand drie dagen werkt, zet op die twee resterende dagen dan niet iemand anders neer. Dat levert een niveau van stress op waar je niets aan hebt’, hield Rob Schilperoort, CEO WEM het publiek voor.

Zakelijke dienstverlening

Tijdens de inspiratiesessies kwamen alle werksituaties aan bod. Van medewerkers met autisme werkzaam als flexkracht tot medewerkers met een vast arbeidscontract. Variërend van detachering tot dienstverlening op het gebied van webcontent, softwaretesten en softwarebouwen. De initiatiefnemers – de vijf sociaal ondernemingen op het gebied van zakelijke dienstverlening AutiTalent, CarapaxIT, ITvitae, Specialisterren en Swink – werken samen met MKB, overheid en zakelijke dienstverlening aan het optimaal benutten van de kwaliteiten van mensen met autisme. Door hun samenwerking laten zij zien dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt succesvol ingezet kunnen worden.

Tekort aan arbeidskrachten

Er is een groot tekort aan nieuwe medewerkers op het gebied van zakelijke dienstverlening. Het inzetten van mensen met autisme biedt daarom zakelijk en sociaal bekeken veel voordelen. Het seminar Kracht van Autisme vond plaats in de Week van Autisme waarin dit jaar aandacht gevraagd wordt voor het thema Werk. Door de Verenigde Naties is 2 april uitgeroepen tot Wereld Autisme Dag. Met dank aan Schuberg Philis voor hun gastvrijheid.

WILT U CONTACT MET SPECIALISTERREN?   CONTACTFORMULIER